نکات مهم و کاربردی در مورد باتری های لیتیم پلیمری
چگونه از باتری LiPo نگهداری کنیم؟
اگر تصمیم دارید که از باتری LiPo به مدت طولانی استفاده نکنید (مثلا بیش از یک هفته)، می بایست:
- آن را در حدود 8-3.85 شارژ کنید
- در یک کیف ایمن LiPo قرار دهید
- در دمای اتاق نگهداری کنید
وقتی که یک سل LiPo در 3.8-3.85V است، 40% تا 50% شارژ شده است و این جایی است که پایدارترین حالت برای یک باتری LiPo است. به همین خاطر است که وقتی یک باتری جدید را خریداری می کنید، با شارژ نیمه می آید.
نگه داشتن باتری LiPo در شارژ کامل برای مدت طولانی نه تنها غیر ایمن است، بلکه عملکرد آن را در طول زمان ضعیف می کند. اگر هر چند روز پرواز می کنید، این قضیه مشکل کمتری برای شما ایجاد می کند.
کیف های ایمن LiPo
کیف های ایمن LiPo از تجهیزات اجباری برای باتری ها است. آنها برای شارژ و نگهداری باتری ها استفاده می شوند. کیف های LiPo طوری طراحی شده اند که وقتی باتری دچار حریق می شود، آتش در خود نگه می دارند.
با اضافه دشارژ LiPo چه باید کرد؟
وقتی یک LiPo بطور کامل دشارژ می شود، سل را با گذر زمان اکسید می کند و باعث افت عملکرد دائمی می شود. هرچند اگر آن را سریع دریابید، می توانید باتری را بدون آسیب خیلی زیاد نجات دهید.
شارژر ها ممکن است نتوانند یک باتری اضافه-دشارژ شده را به خاطر ولتاژ بسیار کمش تشخیص دهند. پیشنهاد این است که از قید آن باتری بگذرید. هرچند روشی وجود دارد که یک LiPo اضافه-دشارژ شده را نجات داد، اما این را با ریسک خود انجام می دهید.
مسافرت کردن با باتری LiPo
بیشتر خطوط هوایی و فرودگاه ها به مسافران اجازه حمل باتری های LiPo را در کیف دستی خود می دهند. چند نکته را باید در ذهن داشته باشیم:
- همیشه در سفر با باتری های LiPo این موضوع را با خط هوایی چک کنید
- باتری LiPo را در کیف چک شده حمل نکنید
- باتری ها را در شارژ ذخیره قرار دهید
- کانکتور های باتری خود را نوارپیچی کرده و آنها را در یک کیف ایمن LiPo قرار دهید
- هرگز با باتری های آسیب دیده مسافرت نکنید
وقتی LiPo در حال آتش گرفتن است چه کنیم؟
- وحشت زده نشوید، ابتدا همه اتصالات را قطع کنید
- موثرترین و در عین حال اقتصادی ترین روش مهار آتش LiPo استفاده از شن است. LiPo دچار حریق را با شن و ماسه بپوشانید.
- صبر کنید تا آتش مهار شده و باتری خنک شود. در دود تنفس نکنید
- هرگز از آب استفاده نکنید
دور انداختن LiPo
چه زمانی منقضی می شود؟
باتری های LiPo تعداد سیکل کار محدودی دارند. هر زمان که آنها را شارژ و دشارژ می کنید، یک سیکل است. باتری شروع به از دست دادن قدرت (افزایش مقاومت داخلی) و ظرفیت خود می کند. گفته می شود یک باتری اگر به خوبی استفاده شود می تواند تا 300 سیکل کار کند (با پیروی از قواعدی که گفته شد). خط پایان مشخصی وجود ندارد، اما با پف کردن و یا عدم توانایی نگه داری بیش از 80% ظرفیت نامی، احتمالا باید شاید زمان تعویض آن باشد.
بیشترین ظرفیت باتری لیتیوم پلیمر چقدر است؟
طبق منابع موثق، بالاترین ظرفیت باتری لیتیوم پلیمر ۲۰۰۰۰ میلی آمپر ساعت است که معمولاً در لپتاپهای رده بالا و سایر دستگاههایی که به قدرت زیادی نیاز دارند، یافت میشود. باتریهای لیتیوم پلیمر به خاطر وزن سبک و چگالی انرژی بالا معروف هستند، میتوانند به سرعت شارژ و دشارژ شوند و برای کاربردهایی که نیاز به انتقال سریع برق دارند، عالی هستند.
در حالی که در حال حاضر باتریهای موجود در بازار ظرفیتهای متفاوتی دارند، مهم است که توجه داشته باشید این باتریها دارای قیمت بالاتری هستند. اگر به دنبال گزینه ارزانتری هستید، میتوانید باتریهای لیتیوم پلیمر با ظرفیتهای پایینتر را پیدا کنید که آنها هم انرژی زیادی برای نیازهای شما فراهم میکنند.
انواع شارژر باتری ها
- شارژ بالانس – شارژر ولتاژ باتری ها را مانیتور می کند و می تواند هر سل را جداگانه شارژ کند تا سطح ولتاژ آن ها را به مقدار یکسان نگه دارد. این روش، سریعترین روش شارژ LiPo بوده و بیش از سایر روش ها پیشنهاد می شود.
- شارژ مستقیم (شارژ سریع) – در این روش، تنها با اتصال ترمینال ها به باتری انجام شده و شارژ هر سل را مانیتور نمی کند. بطور نرمال این روش سریعتر است، اما می تواند موجب نامتعادلی در ولتاژ سل ها شده و باتری به مقدار 100% شارژ نشود.
- شارژ ذخیره – شارژر هر سل باتری را به ولتاژ ذخیره آنها می رساند که 80 تا 3.85V است.
- دشارژ – شارژر، باتری LiPo را تخلیه می کند (خیلی آرام، حتی آرام تر از شارژ)
اندازه گیری ولتاژ باتری
مهم است که روشی برای چک کردن ولتاژ هر سل را در LiPo مانند استفاده از تستر LiPo داشته باشید تا از یکسان بودن کامل ولتاژ سل ها با یکدیگر مطمئن شوید. اگر یک سل، ولتاژ خیلی بالاتر یا پایین تر از سایر سل ها داشته باشد (یا همان چیزی که آن را نامتعادل می نامیم)، احتمالا مشکلی در آن سل به وجود آمده است که باید آن را به دقت چک کرده و قبل از استفاده، شارژ بالانس کنید.
باتری لیتیوم پلیمر بهتر است یا نیکل متال هیبرید؟
پاسخ آسانی برای این سوال وجود ندارد، چون به عوامل مختلفی بستگی دارد. باتریهای لیتیوم پلیمر نسبت به باتریهای نیکل متال هیبرید دارای انرژی بیشتری هستند، به این معنا که میتوانند انرژی بیشتری را در یک فضای مشخص ذخیره کنند و همین آنها را برای کاربردهایی ایدهآل میکند که وزن و فضا دغدغه اصلیشان است، مثل هواپیماهای آرسی و یا هواپیماهای بدون سرنشین. با این حال، باتریهای لیپو هم در صورت عدم استفاده صحیح، مستعد آتشسوزی و انفجار هستند و بنابراین باید موقع استفاده از این باتریها ایمنی مورد توجه قرار بگیرد.
از سوی دیگر، باتریهای نیکل متال هیبرید دارای چگالی انرژی کمتری هستند، اما استفاده از آنها بسیار ایمنتر است. پس موقع تصمیمگیری اینکه کدام نوع باتری برای یک کاربرد خاص بهترین است، این عوامل باید به دقت سنجیده شوند.
نتیجه گیری
چون باتریهای لیتیوم پلیمر یکسان نیستند، چند متغیر وجود دارد که باید موقع انتخاب بهترین باتری لیتیوم پلیمر برای نیازهای خود در نظر بگیرید، از جمله ظرفیت، ولتاژ و نرخ تخلیه. با در نظر گرفتن این سه عامل، میتوانید انتخابهای خود را محدود کرده و بهترین باتری را برای مصرف خود پیدا کنید.
باتریهای لیتیوم پلیمر اغلب به دلیل میزان دشارژ بالا مورد تحسین قرار میگیرند، بدان معنا که میتوانند انرژی بیشتری را نسبت به باتریهای سنتی به دستگاه شما ارائه بدهند. اگر از باتری خود برای چیزهایی مثل اتومبیلهای آرسی یا هواپیماهای بدون سرنشین استفاده میکنید که به انرژی زیادی نیاز دارند، این امر خیلی مهم است. یکی دیگر از مزایای بزرگ این باتریها وزن سبک آنهاست که یک ویژگی عالی برای کسانی است که نیاز به صرفه جویی در وزن دارند، مثل هنگام پرواز با پهپاد. باتریهای لیتیوم پلیمر همچنین به تعمیر و نگهداری زیادی نیاز ندارند که این هم یک مزیت عالی دیگر است!